dietetykWoda jako substancja niezbędna do życia człowieka, spełnia ważne biologicznie funkcje: stanowi odpowiednie środowisko dla większości procesów metabolicznych, jest materiałem budulcowym komórek i tkanek, bierze udział w transporcie wewnątrzustrojowym składników pożywienia, a także  reguluje temperaturę ciała.

Nie da się zmagazynować

Niewielkie ilości wody (ok. 300 ml/dobę) organizm człowieka potrafi wytworzyć w procesach przemiany materii, lecz aby pokryć dobowe zapotrzebowanie, niezbędne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów razem z pożywieniem. W związku z  tym, że organizm ludzki nie potrafi magazynować większej ilości wody, istnieje konieczność ciągłego jej uzupełniania. Niedostateczna podaż wody szybko może doprowadzić do zachwiania równowagi wewnątrzustrojowej, czyli homeostazy, a w konsekwencji do poważnych zaburzeń stanu zdrowia. Najbardziej narażone na proces dehydratacji są dzieci oraz osoby w wieku podeszłym.

Woda w organizmie

Całkowita zawartość wody w organizmie zależy od wieku, płci oraz procentowej zawartości tłuszczu. W okresie noworodkowym i niemowlęcym stanowi 70-80% masy ciała, u dzieci po 1 roku życia spada do 65%, a u osób w wieku podeszłym wynosi już tylko 45-50%. Dobowe zapotrzebowanie na wodę dorosłego człowieka waha się w granicach od 25 do 35 ml na kilogram masy ciała w zależności od aktywności fizycznej, temperatury, wilgotności powietrza, rodzaju pożywienia. Ilość płynów w codziennej diecie dla kobiet powinna wynosić 2000 ml, a dla mężczyzn 2500 ml. Podane wyżej wartości dotyczą zarówno osób dorosłych, jak i w podeszłym wieku, oraz uwzględniają wodę zawartą w produktach spożywczych, której ilość szacuje się na ok. 20% dziennego zapotrzebowania na płyny.

Odwodnienie

Okazuje się, że niedobory wody, szczególnie u osób po 65 roku życia, mogą inicjować proces chorobowy lub prowadzić do zaostrzenia chorób współistniejących, co wymaga niejednokrotnie leczenia w warunkach szpitalnych. Nietypowe objawy kliniczne odwodnienia to m.in.: ból i zawroty głowy, zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia, tachykardia, uczucie osłabienia, utrata elastyczności skóry i zapadnięte oczy, zaparcia, skłonność do upadków.

Jak zapobiegać

Dużo pić, a wobec dzieci i osób w podeszłym wieku stosować odpowiednią profilaktykę. Warto m.in. informować o konieczności wypijania w ciągu dnia co najmniej 1500 ml płynów, nawet przy braku pragnienia, przypominać, że woda znajduje się także w świeżych warzywach i owocach oraz zachęcać do ich spożywania, unikać napojów działających odwadniająco np. kawa i herbata.

Pokaż wszystkie
chirurgia naczyniowa
dietetyka
fizjoterapia
fizykoterapia
laryngologia
neurochirurgia
neurologia
neurologopedia
ortopedia
profilaktyka
psychologia sportu
radiologia
trening
urologia

Nasza strona www używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza zgodę na ich użycie.